business telephone office glyph 24 23850 51855 aiga mail 24 info@prespabeans.gr 33 χάρτης

e banner orizontio60X468

 

cart 1

ΥΠΟΔΟΜΕΣ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Διαλογητήριο - Συσκευαστήριo

Η ένταξη του Α.Σ. «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» στο επενδυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την κατασκευή Διαλογητηρίου – Συσκευαστηρίου – Αποθήκης Οσπρίων, ήταν η αρχή για τη δημιουργία των σύγχρονων υποδομών που διαθέτει σήμερα. Το έργο κατασκευής του Διαλογητηρίου – Συσκευαστηρίου ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2007 και εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, με την παρουσία του τότε αρμόδιου Υπουργού κ. Αλ. Κοντού, ο οποίος στήριξε ενεργά το Συνεταιρισμό.
Το σύνολο των κτηριακών υποδομών (χώρος παραγωγής, εκθετήριο και χώροι γραφείων) και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου (αποθηκευτικοί χώροι, γεφυροπλάστιγγα, χώρος υποδοχής προϊόντων, χώροι στάθμευσης κλπ), υπερέβησαν το 1.000.000€ ως κόστος εγκατάστασης, ενώ στο σύνολό τους ολοκληρώθηκαν το 2008.

 yp7s yp8syp9s

 

 

 

 

 

 

Εξοπλισμός ποιότητας

Η γραμμή παραγωγής που στεγάζεται στο Διαλογητήριο – Συσκευαστήριο περιλαμβάνει τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα. Τα προϊόντα μετά τη ζύγισή τους στην γεφυροπλάστιγγα, οδηγούνται στη χοάνη υποδοχής από όπου λαμβάνονται δείγματα για τους ποιοτικούς ελέγχους και περνούν από κόσκινα αναλόγως της κατηγορίας τους για την αφαίρεση ξένων υλών. Στη συνέχεια δύο ειδικοί χρωματοδιαλογείς, ένας ασπρόμαυρος και ένας έγχρωμος,  αφαιρούν όλους τους στιγματισμένους σπόρους.
Τα φασόλια εάν κατά τη διάρκεια του ελέγχου υγρασίας έχουν υγρασία που υπερβαίνει το 14% οδηγούνται στο ξηραντήριο και στη συνέχεια στις ειδικές ζυγιστικές ενσακιστικές μηχανές (μηχανήματα συσκευασίας).

  yp1syp2s    yp3s

 

 

 

 

 

Συστήματα ποιότητας

Τα φασόλια Πρεσπών έχουν χαρακτηριστεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και για το σύνολο των προϊόντων του Α.Σ. «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» ακολουθείται το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Με βάση το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ο Α.Σ. «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» έχει πιστοποιηθεί κατά:

• AGRO 2-1, Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος – Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 1ο: Προδιαγραφή και 

• AGRO 2-2, Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος – Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Γεωργική Παραγωγή, Μέρος 2ο: Απαιτήσεις για την Εφαρμογή στη Φυτική Παραγωγή. 

Εκτός αυτών ο Α.Σ. «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» ακολουθεί το πρότυπο ποιότητας:

• ISO 22000:2005, που αφορά στη διασφάλιση των προϊόντων για την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτή, ανταποκρινόμενος πλήρως στις απαιτήσεις που  τίθενται από τον ΕΛΟΤ.

 yp4s yp5s yp6s

 

 

 

 

 

Έλεγχοι ποιότητας

Κατά την είσοδό τους τα προϊόντα στο Διαλογητήριο – Συσκευαστήριο του Α.Σ. «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» υφίστανται μία σειρά ποιοτικών ελέγχων για την εξασφάλιση της άριστης ποιότητας των φασολιών Πρεσπών.
Για το σύνολο των φασολιών Πρεσπών του Α.Σ. «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» πραγματοποιούνται έλεγχοι (α) υγρασίας, (β) περιεκτικότητας ξένων υλών και (γ) οσμής.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ανά περιοχή και παραγωγό πραγματοποιούνται για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βαρέα μέταλλα (π.χ. κάδμιο) στα προϊόντα.
Τέλος, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται χημικοί έλεγχοι ανά κατηγορία προϊόντος για την περιεκτικότητα σε ότι αφορά στις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες, τη θερμιδική αξία, την ενέργεια κλπ.

 

Διακρίσεις - Βραβεύσεις

Στις 18 Οκτωβρίου 2010, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών ΄΄ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ΄΄ τιμήθηκε ανάμεσα σε 112 χώρες με το πρώτο βραβείο, το «New Millennium Award, October 2010» κατά τις εργασίες της 38ης Διεθνούς Βράβευσης Ποιότητας που πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη της Ελβετίας. Με το βραβείο αυτό αναγνωρίζεται και προβάλλεται η φιλοσοφία ποιότητας που ακολουθείται από τον συνεταιρισμό, δίνοντας στα μέλη του δύναμη και ώθηση να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την διασφάλιση της ποιότητας των φασολιών Πρεσπών και την προώθησή τους όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην διεθνή αγορά. Επιπλέον, έχει βραβευτεί το 2011 με το βραβείο ποιότητας από το ένθετο περιοδικό γαστρονόμος της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

brabeuseis1sbrabeuseis2s   

 

 

 

 

Είδη φασολιών

Τα πιστοποιημένα ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) φασόλια Πρεσπών, τα οποία και παράγονται από τα μέλη του Α.Σ. «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ», είναι:

1. Τα μεγαλόσπερμα πλακέ και

2. Οι γίγαντες – ελέφαντες.

Σε ότι αφορά τους σπόρους είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα «μεγαλόσπερμα πλακέ» αποτελούν γνήσιο ντόπιο σπόρο της περιοχής των Πρεσπών, ενώ οι «ελέφαντες» στην Ελληνική επικράτεια παράγονται μόνο στην Πρέσπα, λόγω των ιδιαίτερων εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής.

 

Συσκευασίες

Σε κάθε συσκευασία του Α.Σ. «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» αναγράφονται η ημερομηνία λήξης (δύο έτη μετά την ημερομηνία συσκευασίας), το όνομα του παραγωγού και ο κωδικός του αγροτεμαχίου στο οποίο παράχθηκαν τα συγκεκριμένα φασόλια Πρεσπών. Μόνο με αυτό τον τρόπο ο καταναλωτής είναι σίγουρος ότι τρώει φασόλια Πρεσπών!

Οι συσκευασίες στις οποίες διατίθενται τα φασόλια Πρεσπών που τυποποιούνται και συσκευάζονται από τον Α.Σ. «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» είναι:

Πλακέ μεγαλόσπερμα, 250gr
Πλακέ μεγαλόσπερμα, 500gr
Πλακέ μεγαλόσπερμα, 3κιλών
Πλακέ μεγαλόσπερμα, 5κιλών
Πλακέ μεγαλόσπερμα, 20κιλών
Γίγαντες – ελέφαντες, 250gr
Γίγαντες – ελέφαντες, 500gr
Γίγαντες – ελέφαντες, 3 κιλών
Γίγαντες – ελέφαντες, 5 κιλών
Γίγαντες – ελέφαντες, 20 κιλών
fa1 fa2 fa3 fa4 fa5  
fa6 fa7 fa10 fa11 fa8

 

 

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙΡΟΥ

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΆ


 


Ενημερωτικό Δελτίο

Email address:


logo footer

Λαιμός Φλώρινας Τ.Κ. 53077
Τηλέφωνο: 23850 51855 
Fax: 23850 51856 
info@prespabeans.gr

Facebook 2 24 Twitter 2 24 Youtube 24

2017 © Prespabeans.gr. All Rights Reserved. Developed by POLLUX

Search